Malware

Malware (kötü amaçlı yazılım) bilgisayarlar  ve mobil telefon cihazların işlevlerini bozmak, verileri toplamak, Sunucular , bilgisayar sistemlerine erişim sağlamak ve istenmeyen reklamları göstermek amacı ile kullanılan yazılımdır. Yisrael Radai tarafından  1990 yılında malware (kötü amaçlı yazılım) ismi koymadan önce, bu tarz yazılımlara bilgisayar virüsü ismi verilirdi. Kötü amaçlı yazılımların (malware) ilki, parazit (asalak) yazılım parçalarını yürütülebilir, çalışan içeriklere bulaşmakla ilgiliydi. Bu yazılımlar, mevcut çalışan uygulamaları, sistem de ki çalışan programları ve hatta bilgisayar işletim sistemlerinin ayağa kaldırılmasında rol oynayan boot kodlarını etkileyen makine kodlarıdır. Malware, kullanıcıların ihtiyaçlarına karşı bir davranış sergiler ve sistemin yetersizliğinden kaynaklanan bir sorun yüzünden istemsiz, rastgele bir şekilde verecek yazılım parçaları içermemektedir.

Malware, bulaştığı bilgisayar sisteminin ve kullanıcıların haberi olmadan arka planda bilgi toplama ve casusluk işlemlerini yapmaktadırlar. Bunun yanında, girdiği sisteme zarar verme, sabotaj etme amacı da taşırlar. Stuxnet buna örnek olmaktadır. CryptoLocker gibi para sızdırma işinde de kullanılabilir. Malware (kötü amaçlı yazılım), bilgisayar virüsü, solucan(virüs), truva atı, fidye virüsü, casus yazılım ve diğer zararlı yazılımları oluşturan gruba verilen genel addır. Malware genellikle zararsız görünen dosyaların içine gizlenmektedir. 2011 yılından itibaren solucanlar ve truva atları, aktif tehlikelerin çoğunluğunu oluştur.

Malware, zarar veren madde olarak  Amerika Birleşik Devletleri tarafından yasalara girmiştir.

Casus yazılım ya da kötü amaçlı yazılımlar bazı şirketler tarafından sağlanan, internet sayfalarından indirilebilen yazılımlar içinde gömülü olarak bulunmaktadır. Bu programlar dışarıdan kullanışlı ve ilgi çekici gibi gözükse bile, piyasa için istatistik araştırması yapan, bireylerin hareketlerini gizlice izleyen yazılımlar içerebilir. Bunlara örnek Sony Rootkit verilebilir. Bu yazılım, Sony firması tarafından satılan CD’lere yüklenmiş bir truva atıydı ve gizli bir şekilde kullanıcıların dinleme alışkanlıkları gibi alışkanlıklarının istatistiğini tutmaktaydı. Anti virüs ve güvenlik duvarları, kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma sağlamak amacı ile kullanılmaktadır. AVAST, NOD32, KASPERSKY, PANDA VE SYMANTEC gibi yazılımlardan bir tanesi kullanarak bilgisayarlarınıza ve sunucularınıza malware bulaşma riskini azalta bilirsiniz.

 

Genel manada malware neden kullanılır dersek.

  • Kimlik hırsızlığı için kişisel veri çalmak  üzere mağdurları kandırmaya
  • Tüketici kredi kartı bilgileri ve diğer finansal bilgilerin  çalmak
  • Firmaların web sitelerinin veya hizmet verdiklerini yazılımların erişimini kesmek için birden fazla bilgisayarın kontrolünün ele geçirilmesi (Kısaca botnet)
  • Bilgisayarlara bulaşarak bitcoin veya diğer kripto paraları çıkarmak.

Bilgisayar teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte  bilgi ve bilgisayar güvenliği konusunda en ciddi tehditlerin başında malware (kötü amaçlı yazılımlar) gelmektedir. malware bulaştığı bir bilgisayar sistemine veya ağ üzerindeki diğer bilgisayar ve sunuculara zarara yol açmak veya çalışmalarını aksatmak amacıyla hazırlanmış yazılımların genel ismidir.

 

Stuxnet: ABD ve İsrail’in, İran’ın nükleer çalışmalarını sekteye uğratmak için kullandığı solucan yazılımdır. 2010 yılında fark edilen  virüs İran’ın Buşehr ve Natanz’daki nükleer tesislerini etkilemiştir.

Rootkit : bir bilgisayara sürekli ayrıcalıklı erişim sağlarken varlığını aktif olarak gizlemek için tasarlanmış gizli bir bilgisayar yazılımıdır. Rootkit terimi, “root” ve “kit” kelimelerinin birleşimidir. Başlangıçta rootkit, bir bilgisayara veya ağa yönetici düzeyinde erişim sağlayan bir araçlar topluluğuydu. Root, Unix ve Linux sistemlerindeki Yönetici hesabını, kit ise aracı uygulayan yazılım bileşenlerini ifade etmektedir.. Günümüzde rootkitler genellikle varlıklarını ve eylemlerini kullanıcılardan ve diğer sistem süreçlerinden gizleyen Truva atları, solucanlar, virüsler gibi kötü amaçlı yazılımlarla (Malware) ilişkilendirilmektedir.

Genel olarak kötü yazılımlar şu şekildedir

Virüs, worm (solucan), Trojan, backdoor (arka kapı), spam ,ransomware (Fidye virüsü),rootkit, dialer, expolit, key loger, spyware (Casus yazılım), Scareware, adware(reklam yazılımı)

 

Trust Veri kurtarma olarak dosyalarınız şifrelenmesi durumunda sizlere bu konuda ki çözümlerimizle size yardımcı olabilmek için hacker ile iletişime geçmeden bize ulaşınız.

Comments are closed