Sabit disk kafa vurması

Sabit disk kafa vurması

Sabit diskin kafa vurması ne olduğunu anlamak için her HDD’nin iki temel öğesini bilmeniz gerekir. Sabit sürücünüz plakalar ve aktütör kafaları sayesinde çalışır. Plakalar verilerinizin bulunduğu yerdir; verileri yazan ve okuyan donanım ise aktüatördür.

HDD aktüatörü kafa kol grubunu hareket ettiren bir cihazdır. Görevi yalnızca sabit sürücü kafa düzeneğinin sürekli hareketini başlatmak ve güvence altına almak değil, aynı zamanda onu tamamen kontrol etmektir. Bu hareketin güvenliği ve kontrolü, sabit disklerin temel işlevlerini yerine getirebilmesi açısından büyük önem taşır.

Sabit sürücü kafasının çarpması, aktüatör kafasının sabit sürücü plakalarınızla temas etmesidir.

Birçok nedenden dolayı olabilir. En yaygın olanları aşağıdakilerdir;

  • Elektronik bir sorun, aktüatör kafasının fiziksel olarak yanlış hizalanmasına neden olur.
  • Yanlış kullanım (sabit sürücünün düşmesine neden olmak), aktüatör kafalarında yapısal hasara neden olur.
  • İş mili yeterli kuvvetle dönmeyi durdurarak sürücünün içinde optimumdan daha az hava akışına neden olur ve aktüatör kafalarının plakalarla doğrudan temas etme riskini artırır.

Sabit disk kafasının çökmesi şüphesiz ciddi bir veri kaybı senaryosudur. Ancak çoğu durumda veriler hala kurtarılabilir durumdadır. Sabit diskinizde bir kafa çarpması meydana geldiğini nasıl anlarsınız? Görelim.

Disk kafası vurmasının belirtileri değişiklik gösterebileceğinden, sorunun teşhisi zor olabilir. HDD’nin kafa çarpması, fiziksel hasarla sonuçlanan bir arızadır. Bu nedenle, sabit sürücünüzden gelen olağandışı sesleri dinleyin. Örneğin, bir HDD’den gelen vınlama, cızırdama veya tıklama sesi kafa çarpmasına işaret olmaktaktadır.

Modern sabit diskler, kafa çarpmasından kaynaklanan hasarı en aza indirecek sistemlere sahtirder. Daha yeni bir modeliniz varsa hiçbir şey duyamazsınız. Başka bir deyişle, bilgisayarınızı açmak ve sabit sürücüyü duymamak, sürücü kafası çarpmasının bir belirtisi olabilir. Bu, verilerinizin sonsuza kadar kaybolacağı anlamına mı geliyor?

Modern sabit sürücüler, disk kafası çökmesine karşı yerleşik korumaya sahiptir. En yaygın koruma, fiziksel hasarı en aza indirmek ve veri kaybını önlemektir. Basitçe çalışır: Sürücü, aktüatör kafalarını veri içermeyen bir tabla üzerinde bir konuma taşımaya çalışır. Tabaktaki bu alana iniş bölgesi denir.

Çoğu durumda, veriler HDD’nin kafa çarpmasından sonra kurtarılabilir. Verilerinizi alma şansınızı artırmak için, HDD’deki kafa çökmesinden sonra ne yapmanız gerektiğini ve hangi sabit disk kafa çarpması veri kurtarma yöntemlerine sahip olduğunuzu bilmelisiniz. Eğer Konu hakkında bilginiz yok ise profesyonellerden yardım almasınız. Böyle bir durumda Trust Veri Kurtarma olarak yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Disk kafası çökmesinden şüpheleniyorsanız cihazınızı kapatın. Standart bir “Kapatma” prosedürüne başvurmayın. Bunun yerine gücü kesin. Kafası çarpmış bir HDD’yi açık tutarsanız daha fazla fiziksel hasar riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Bir parça kağıt alın ve hatırlayabildiğiniz tüm belirtileri yazın. Örneğin, sabit sürücünüzün aniden yavaşladığını, alışılmadık sesler çıkardığını veya alışılmadık davranışlar sergilediğini fark etmiş olabilirsiniz.

 

Neden liste yapıyorsun? Verileri alamazsanız, yazdığınız belirtiler bir uzmanlarımızın sorunu daha iyi teşhis etmesine ve etkili bir kafa çarpması sabit disk kurtarma işlemi gerçekleştirmesine yardımcı olmaktadır.

Disk kafa vurması problemi ile karşılaşırsanız. İlk olarak diskinizin enerjisini kesin.Veri kurtarma konusunda uzman değilseniz diske dokunmayınız. Diske bilinçsiz olarak yapılan her müdahale diskiniz üzerinde verilerin ulaşıla bilirliğini zora sokacaktır. Bu gibi durumlarda Profesyonel olarak destek almak için Trust Veri Kurtarma firmamız ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Comments are closed