Temiz oda – Clean Room

Temiz oda – Clean Room

Tanım gereği temiz oda (Clean Room), havadaki parçacıkların konsantrasyonunun kontrol edildiği bir alandır.

IT ekipman ve ekipmanlarının özellikle toz parçacıklarıyla kirlenmesini önlemek amacıyla hava kalitesi, sıcaklık ve nem sıkı bir şekilde düzenleniyor ve kontrol ediliyor.

‘Temiz oda’ (Clean Room) nedir?

Temiz oda (Clean Room), üzerinde çalıştığımız cihazlara zarar verme riski taşıyan parçacıkların konsantrasyonunu kontrol etmenin mümkün olduğu kapalı bir alan yaratmaktır. Ne kadar az toz olursa, temiz odanın kalitesi ve dolayısıyla koruma da o kadar iyi olur.

Temiz odaların sınıflandırılması bu partikül konsantrasyonuna göre belirlenecektir. ISO 14644-1’e göre bir ISO 8 odasında maksimum 29.300 adet 5 µm/m³ partikül bulunur. Bunun ne kadar temiz olduğuna dair bir fikir vermek gerekirse; Hareketsiz bir kişi ortalama olarak 50 µm’den küçük 100.000 parçacık yayar ve bunların tümü çıplak gözle görülemeyen elementlerdir. Bu nedenle, temiz oda (Clean Room)kullanımının, maskeler de dahil olmak üzere özel koruyucu ekipmanların kullanımıyla el ele gitmesi şaşırtıcı değildir.

ISO 8 sınıfı bir temiz odanın bu partikül konsantrasyonunu kontrol etmek için tozu, havanın nemini ve hatta sıcaklığı kontrol ediyoruz. Bu, diğer şeylerin yanı sıra, sadece birkaçını saymak gerekirse bölmeler, tavanlar, masalar ve zeminler için kullanılan malzemelerin seçimini de içerir. Odanın ‘temizliği’ aynı zamanda oda etrafındaki hava akışını yöneten yüksek verimli filtrelerin performansına da bağlı olacaktır.

Neden temiz bir odada çalışmalıyız?

Günümüzün sabit disklerinin aşırı veri yoğunluğu, veri kurtarma pazarındaki büyük oyuncuların, optimum kurtarma kalitesini sağlamak için giderek daha karmaşık teknolojiler kullanmasına yol açmaktadır.

Aslında, bir sabit disk sürücüsünün okuma kafaları ile manyetik plakaları (tabakları) arasındaki mesafe o kadar küçüktür ki, tek bir toz tanesi bile mekanizmaya kalıcı hasar vermek için yeterlidir ve okuma kafalarının plaka yüzeyine temas etmesine neden olur. kalıcı hasar ve veri kaybına neden olur.

Bu nedenle trust veri kurtamaolarak ve diğer şirketlerin, sabit disk kurtarma projesi sırasında neredeyse toz geçirmez bir ortamda çalışması gerekiyor. Cihaz fiziksel olarak hasar gördüğünde veri kurtarma çalışmasının laboratuvarda veya temiz odada yapılması özellikle gereklidir.

Sabit sürücünüzün temiz bir odada tamiri

ISO 8 temiz odanın tasarımına ve kullanımına getirilen tüm bu özel işlemler esas olarak havada bulunan toz ve kir parçacıklarının sayısını azaltmayı amaçlamaktadır.

Bir sabit sürücüdeki veri kurtarma işlemi sırasında teknisyenlerin bazen sürücüyü açması/mühürünü açması ve verilerin depolandığı manyetik plakaları açığa çıkarması gerektiğini bilmeniz gerekmete. Bu adım gerekli olmasa bile sabit diskler ince parçacıklara karşı tamamen hava geçirmez değildir.

Bu nedenle her durumda artırılmış bir güvenlik düzeyi gereklidir. Temiz bir oda herhangi bir kirden arındırılmıştır, bu da işlem sırasında sabit sürücünüze zarar verme riskini ortadan kaldırır. Sonuçta, tam bir kurtarma için en iyi şansı elde etmek için veri kurtarma işleminin en uygun koşullarda gerçekleştirilmesine olanak tanımaktadır.

Temiz odaların sınıflandırılması

Temiz odaların evrensel, uluslararası bir sınıflandırması birim hacim başına parçacık sayısına göre tanımlanmıştır.

Temiz odanın bu niteliği, belirli bir hacimdeki parçacıkların sayısını sayan bir parçacık sayacı kullanılarak gerçekleştirilir. Bu, temiz odanın sınıfını belirleyecektir ve ISO sınıfları 1’den 9’a kadar değişir. Örneğin, ISO sınıf 5’e sahip bir temiz oda maksimum 105, yani m³ başına 100.000 parçacık içerir.

Ayrıca uluslararası standart ISO 14644-1’in tanımına göre sıcaklık, nem ve basınca ilişkin parametrelerin kesin bir seviyede tutulması gerekmektedir. Ancak en önemli parametre birim hacim başına düşen toz miktarıdır.

Comments are closed